Tuin

Verschillende soorten tuinoverkappingen uitgelegd

Het uitkiezen van een geschikte tuinoverkapping voor bij jou in de tuin is soms een hele klus. Je hebt natuurlijk bepaalde wensen waar de tuinoverkapping aan moet voldoen en je moet rekening houden met je tuin en de mogelijkheden die je hierin hebt. Om het nog lastiger te maken, zijn er ook nog eens ontzettend veel verschillende soorten tuinoverkappingen. In dit blog halen we de bekendste tuinoverkappingen aan zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!

Veranda voor elke tuin

Veel mensen kiezen als overkapping een veranda in de tuin. Een veranda in de tuin zorgt voor een plekje tegen de wind, de regen en de felle zon. Het laat je langer en vaker buiten zitten zonder dat je last hebt van de weersomstandigheden. Het hebben van een veranda in de tuin is dus multifunctioneel. De meest voorkomende overkapping is in Nederland toch wel de veranda van hout of aluminium. Een houten veranda in de tuin is een duurzamere keuze maar uiteindelijk komt het neer op smaak en de inrichting van de tuin.

Overkapping terras

Naast de veranda is een overkapping van het terras ook een veelvuldig gemaakte keuze. Een overkapping van het terras dient voor veel huishoudens als een verlenging van de woonkamer. Op deze manier vergroot je je leefruimte en integreer je je tuinoverkapping bij de rest van de woning. Je kunt er zelfs voor kiezen om de vloer die in je huis ligt door te trekken naar de overkapping van je terras. Met een handige schuifdeur kun je de ruimtes van elkaar scheiden maar ook weer eenvoudig met elkaar verbinden.

Tuinpaviljoen als overkapping in de tuin

Wat ook een goede optie is als overkapping in de tuin, is een tuinpaviljoen. Deze tuinoverkapping hoef je niet direct tegen je woning of een schuur aan te plaatsen. Een tuinpaviljoen kun je namelijk op elke willekeurige plek in de tuin plaatsen. Bij een tuinpaviljoen kies je voor een plat-, punt- of schilddak. Ook is een blokhutprieel als overkapping in de tuin een goede suggestie. De blokhutprieel zorgt voor extra opbergruimte waardoor je je tuininrichting veilig en droog kwijt kunt.

Schaduwdoek als afdak in je tuin

Tot slot behoort een minder permanente afdak voor in je tuin ook tot de mogelijkheden. We hebben het hier over een schaduwdoek. Een schaduwdoek zorgt, zoals de naam al zegt, voor schaduw. Maar ook kun je eronder schuilen tegen de regen of zorgt het ervoor dat je uit de wind zit. Een schaduwdoek als afdek in je tuin is eenvoudig te bevestigen aan een boom of aan je huis. Overigens liggen de kosten van een schaduwdoek niet zo hoog als bij een permanente tuinoverkapping.