Inrichting

Hoe kun je slim je keuken inrichten?

Je keuken richt je het liefst zo slim en efficiënt mogelijk in. Je wilt er vanzelfsprekend veel kookplezier uithalen, maar ook wil je er al je spullen in kwijt. Door middel van een handige indeling maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte die je hebt. In dit blog leggen we je graag uit waar je aan moet denken bij het inrichten van de keuken en hoe je dit slim aanpakt!

Keukeninrichting van het begin goed aanpakken

Het is belangrijk om je keukenrichting van het begin af aan goed aan te pakken. Als je een keuken opnieuw op gaat bouwen is dit natuurlijk makkelijker dan wanneer je een bestaande keuken jou eigen gaat maken. Toch zijn er een aantal basisregels waar een slim ingerichte keuken aan moet voldoen. Allereerst is het slim om de keuken in te delen in verschillende werkzones. Tegenwoordig bestaan er vijf werkzones en dit zijn: spoelen & afval, voorbereiden, koken, bevoorraden en opbergen.

Spoelen & afval
Deze eerste zone wordt vaak als het startpunt van de keukeninrichting gebruikt. De gootsteen en vaatwasser horen als een blok bij elkaar zodat je nog snel wat etensresten kunt verwijderen voordat iets de vaatwasser in gaat. Tip: Als je rechtshandig bent, moet je de vaatwasser links van de gootsteen plaatsen. Zo swtich je gemakkelijk met je dominante hand tussen de gootsteen en vaatwasser.

Voorbereiden
De voorbereidzone plaats je rechts van gootsteen. Hier bereid je je eten voor en het is dan ook aan te raden om de keukenspullen die hierbij nodig zijn, dichtbij deze zone op te bergen.

Koken
Wat de kookzone inhoudt, spreekt voor zich. Het is fijn als de afstand tussen de voorbereidzone en de kookzone niet al te groot is. Zo hoef je niet met je gesneden groenten en gemarineerde vlees eerste heel de keuken door voordat het de pan in gaat. De oven hoort ook bij de kookzone maar hoeft niet centraal geplaatst worden omdat je deze minder gebruikt dan je kookplaat.

Bevoorraden
Wat wel een centrale plek in de keuken verdient, is de koelkast. Een koelkast trek je namelijk gemiddeld 36 keer per dag open. De voorraadzone begeeft zich rondom de koelkast en dient dicht bij de kookzone te liggen. Zo haal je eenvoudig een gekoeld product uit de koelkast, terwijl je de pan op het vuur niet uit het oog verliest.

Opbergen
In de opbergzone berg je spullen op die je niet dagelijks gebruikt. Het is zonde om deze middelen een centrale plek te geven in de keuken omdat ze dan eerder in de weg staan dan dat ze van pas komen. Bedenk dus goed hoe vaak je iets gebruikt voordat je er een plekje in de keuken voor zoekt.  

Kleine keuken inrichten

Wanneer je een kleine keuken in gaat richten is het noodzaak om concessies te doen en het maximale uit de beschikbare ruimte te halen. Een kleine keuken inrichten moet je ook niet direct afschrikken, ziet het eerder als een uitdaging. In een kleine keuken is het van belang om voldoende opbergruimte te creëren. De echte benodigdheden zoals een kookplaat, gootsteen en koelkast worden vaak eerst geplaatst voordat er aan kasten wordt gedacht. Werk bijvoorbeeld de hoogte in om extra ruimte te creëren voor al je keukenspullen.

Een keuken slim inrichten doe je zo

Let bij het inrichten van je keuken op het praktisch benutten van de ruimte die je hebt. Zet van te voren een goed plan op om alle werkzones met elkaar in harmonie te laten zijn. Vergeet geen persoonlijk tintje toe te voegen aan je keuken want je zult er veel tijd spenderen. Hopelijk kun jij zo op een slimme manier je keuken inrichten!