Tuin

Alles wat je moet weten over een groene tuin

Heb je ook last van kriebelende vingers omdat je niet kan wachten om aan de slag te gaan in je groene tuin? Dan is dit blog jouw uitkomst! Ook wij staan elke voorjaar te springen om onze groene vingers in te zetten om de tuin weer onder handen te nemen. Verse bloemen planten, onkruid wieden en de heg weer even een snoeibeurt geven. Hoe groener, hoe beter! Lees hier alles over het hebben en onderhouden van een groene tuin. 

Groen tuinontwerp

Als basis van een mooie tuin is het kiezen van een groen tuinontwerp van cruciaal belang. Je legt met een groen tuinontwerp het fundament en vanuit hier kan je elk jaar elementen vervangen of toevoegen. Zo hoef je nooit langer dan een jaar tegen dezelfde tuin aan te kijken. Overigens zorgt een slim tuinontwerp voor minder onderhoud en maak je een heus dierenrijk voor alle beestjes en insecten. Bij een groen tuinontwerp moet je rekening houden met de volgende dingen:

  • Ligging van de tuin;
  • Verdeling schaduw en zon;
  • Grondsoort(en); 
  • Vochtigheid; 
  • Verdeling beplanting en bestrating;
  • Tijd en moeite die jij wilt steken in het onderhoud.

Groene tuinafscheiding

De keuze voor welke groene tuinafscheiding je gaat is van groot belang voor de rest van je tuin. De opties zijn makkelijk op te delen in twee soorten, namelijk een haag of schutting. Als je gaat voor de ultieme groene tuinafscheiding, kies je voor een groene haag. Met een haag breng je leven in je tuin omdat dieren in een heg leven. Overigens is een haag de makkelijkste optie als je niet van klussen houdt en zo bespaar je ook nog geld op bouwmaterialen. Daarentegen is het groeien van een haag als groene tuinafscheiding een langer proces dan eenmalig het neerzetten van een schutting. Een schutting is namelijk binnen één dag te plaatsen. Tevens is het mogelijk om de schutting aan te kleden met tuinschermen van wilgenhout of begroeiing om toch een natuurlijk uiterlijk te geven aan je groene tuinafscheiding. 

Groene tuintegels

Vanzelfsprekend is het bestraten van je tuin minder goed dan het planten van gras en bloemen. Als je toch kiest voor bestrating van (een deel) van je tuin, kies dan voor groene tuintegels. Groene tuintegels lijken van alle soorten bestrating die er is, het meeste op gras. Daarbij is deze vorm van bestrating erg onderhouds- en gebruiksvriendelijk. Vooral als er wel eens kinderen rondrennen en spelen in de tuin. Bij het neerleggen van de tegels moet je voldoende aandacht schenken aan de bodem en de mogelijkheid voor water om weg te lopen. Het is immers zonde als je je groene tuintegels niet goed neerlegt en er door een harde regenbui niet goed van te genieten valt.