Inrichting, Werk

4 dingen waar een fijne werkplek aan moet voldoen

Niet alleen jouw persoonlijke inzet en expertise dragen bij aan hoe goed je je werk doet, heb je wel eens gedacht aan het effect van het fijne werkplek? Je spendeert er op een dag toch veel uur en het is dan ook niet gek dat dit van invloed is op hoe jij presteert. Een fijne werkplek voor jezelf creëren hoeft ook niet lastig te zijn. Helemaal niet na het lezen van dit blog!

Opgeruimde werkruimte

Laten we beginnen bij de basis van elke werkplek: het bureau waar je aan werkt en de ruimte waar deze in staat. Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in het hoofd en meer concentratie op wat je aan het doen bent. Zorg er dus voor dat je niet te veel troep op je bureau hebt liggen zodat jij de focus bewaart bij je bezigheden. Zo verhoog je je productiviteit en ben niet alleen jij blij, maar je baas ook!

Positioneer jezelf in het (dag)licht

Zet je bureau bij het raam neer zodat je zo veel mogelijk daglicht mee pakt. Zo tuur je even lekker naar buiten en doe je inspiratie op uit wat je door het raam ziet. Toch een stuk interessanter dan naar een muur kijken! Mocht het niet mogelijk zijn om je bureau bij het raam te zetten, of het is vroeg donker tijdens wintertijd, zorg dan dat je ander licht hebt. Zet wat lampjes aan en wellicht zelf een sfeerkaarsje. Zo creëer je gemakkelijk een fijne werkplek.  

Let op de temperatuur

Vaak zit je tijdens het werken stil en heb je niet goed door hoe warm of koud het nou echt is. Pas dus op met te veel stoken want je lichaam went aan de temperatuur en krijgt het al snel weer koud. Loop bijvoorbeeld maar eens uit je werkruimte na een paar uur gewerkt te hebben. Als je na vijf minuutjes weer terugkeert naar die ruimte heb je pas door hoe warm het er eigenlijk echt is. Overigens moet het ook niet te koud zijn. Zorg bijvoorbeeld dat je raam op een kiertje staat voor wat frisse lucht, maar pas op voor het ontstaan van tocht.

Aankleding en accessoires

Naast de standaard laptop, toetsenbord en kladblok op je bureau, is het ook leuk om wat aan accessoires te doen. Het hoeft allemaal niet uitbundig te zijn want je wilt wel je opgeruimde werkruimte behouden. Denk ook goed aan je eigen smaak en stijl. Om wat voorbeelden te geven: Een kunstwerk aan de muur, een grote plant in de hoek of foto’s van je familie en vrienden boven je bureau. Dit draagt bij aan het creëren van een fijne werkplek zonder dat je veel moeite hoeft te gaan.