Familie

Waar je op moet letten bij het kopen van kinderspeelgoed

Menig kind vindt elke vorm van kinderspeelgoed leuk. Hoe groter, hoe beter en hoe meer geluidjes en felle kleuren het heeft, hoe blijer ze het in ontvangst nemen. Echter is het natuurlijk ook van belang dat je speelgoed veilig en duurzaam is. Een kind kan namelijk geen goede inschatting maken van dingen die beter niet in het mondje gestopt worden. Tevens is hardhandig omgaan met kinderspeelgoed eerder regel dan uitzondering. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van kinderspeelgoed.

Veilig kinderspeelgoed

Het lijkt vanzelfsprekend dat kinderspeelgoed veilig is. Want ook speelgoedmakers snappen dat kindjes kunnen stikken in losse onderdelen en dat scherpe punten gevaarlijk zijn. Toch? Nou, dat valt dus soms vies tegen. Speelgoed moet volgens Europese richtlijnen voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Dit wordt op het kinderspeelgoed aangeduid met het CE-label. Toch kan het voorkomen dat kinderspeelgoed niet veilig is. Daarom moet je goed letten op de aanbevolen leeftijd en deze ook daadwerkelijk opvolgen. Daarnaast is het raadzaam om het kinderspeelgoed zelf af en toe even te checken. Is het kinderspeelgoed stuk gegaan? Zijn er wellicht scherpe randjes ontstaan door het spelen? Of mis je een onderdeel? Dit zijn tekens van gevaarlijk speelgoed. 

Kinderspeelgoed dat lang meegaat

Jaarlijks spenderen ouders ongeveer €300 per kind aan speelgoed. Dat is een flink bedrag, helemaal als je meerdere kinderen hebt. Daarnaast worden kinderen ouder en zijn ze toe aan speelgoed dat past bij de nieuwe leeftijd. Maar het kan ook zijn dat het huidige speelgoed is versleten en aan vervanging toe is. Wat de reden ook is, speelgoed kopen doe je niet eenmalig. Met die reden is het slim om te kijken naar duurzaam kinderspeelgoed. Een voorbeeld van duurzaam speelgoed is kinderspeelgoed gemaakt van hout. Hout is een stevig materiaal en gaat daarom langer mee dan kunststof speelgoed. Tevens is het beter voor het milieu dus draag je ook nog eens bij aan een mooiere wereld.

Kies voor leerzaam speelgoed

Een van de belangrijkste dingen van kinderspeelgoed is dat het kind helemaal vrij is in wat hij of zij met het speelgoed doet. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je kind een puzzel geeft en dat de puzzel niet gelegd wordt, maar dat er een hoge stapel wordt gemaakt van alle puzzelstukjes. Dat is natuurlijk helemaal prima, want je kind heeft plezier en daar draait het om! Zorg dus dat het speelgoed de creativiteit in je kind naar boven haalt en dat je kind zelf gaat ontdekken wat de mogelijkheden met het kinderspeelgoed is. Spelend leren is de beste manier om je kind gelukkig op te laten groeien!