Beleggen
Werk

Zelf beleggen, zo doe je het

Naast sparen wordt beleggen steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Sparen en beleggen zijn echter 2 totaal verschillende begrippen. Met sparen speel je op safe en met beleggen neem je meer risico. In deze blog vertellen we je hoe je moet beleggen.

Beleggen voor beginners

Beleggen is mogelijk op verschillende manieren. De bekendste manier om te beleggen is om je geld te beleggen in aandelen. Aandelen zijn deelnemingen in het eigen vermogen van een onderneming. Wanneer je een aandeel van een bedrijf koopt word je dus een klein beetje eigenaar van het bedrijf. Wanneer het bedrijf vervolgens winst maakt profiteer je daar op de lange termijn van. Meestal is het zo dat bedrijven jaarlijks groeien. Hierdoor stijgt de waarde van het aandeel ook. Het risico van aandelen is dat wanneer het wat slechter gaat met het bedrijf. De waarde van de aandelen ook zakt.

Aandelen zijn te koop via het internet. Als je je beleggingen wilt monitoren is dat handig om op de laptop te doen. Dankzij het grotere scherm dan je smartphone heb je alle grafieken in één overzicht. Bij beleggen gaat het om overzicht houden. De HP Envy x360 is hier helemaal perfect voor. Dankzij het roterende scherm kun je hem ook als een tablet gebruiken en dat werkt erg makkelijk om je beleggingen bij te houden. Ditzelfde geldt trouwens voor crypto. In een fluctuerende markt wil jij continu het overzicht bewaren op je laptop. 

DeGiro is een online handelsplatform, waar je gemakkelijk aandelen koopt en verkoopt. Maak een account aan en maak een bedrag over naar je portefeuille. Via de zoekbalk zoek je naar aandelen die jij wilt kopen. Een kind kan de was doen.

Crypto

Cryptogeld is waarde in de vorm van een bedrag in een cryptovaluta. Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s. Deze worden verhandeld door beleggers en handelaren. De bekendste cryptocurrency zijn: Bitcoin, Ethereum en Litecoin. De waardes van cryptocurrencies dalen of stijgen in een extreem rap tempo. Het risico om geld te verliezen is hierdoor ook erg groot. Voor het beleggen in crypto wordt er gebruik gemaakt van zogeheten exchange platformen. Bitvavo is zo’n platform, hier heb je de mogelijkheid om verschillende cryptocurrencies te kopen en te verkopen.

Vastgoed

Vastgoed is misschien wel de allerbeste manier om je geld te beleggen. Wanneer je de quote 500 openslaat staat dit vol met vastgoed beleggers. Investeren in vastgoed levert aan twee kanten rendement op. Vastgoed levert huuropbrengst op en het levert meerwaarde van het pand op door de constante stijging van de woningmarkt. Daarbij hoef je niet altijd in woningen te investeren. Wanneer je niet wilt meedoen aan de oorzaak van de woningcrisis heb je ook nog de mogelijkheid om te investeren in bedrijfshallen en panden.

Wij adviseren om altijd je geld te beleggen. De stijging van de inflatie is hoger dan het rendement wat je op de bank krijgt. Hierdoor wordt je geld minder waard wanneer je er niks mee doet. Wij wensen je heel veel succes met het beleggen.