Zoekmachine optimalisatie
Werk

Je eigen webshop maken, zo doe je het

Veel mensen dromen ervan om een eigen webshop te hebben. Een webshop starten hoeft niet heel duur of ingewikkeld te zijn. Wel kost het wat voorbereiding en tijd. In deze blog leggen wij uit hoe jij een succesvolle webshop maakt.

Vindbaarheid

Het maken van een webshop is één ding. Maar het online vindbaar zijn is een kunst. De beste manier om online gevonden te worden is door zoekmachine optimalisatie. Door zoekmachine optimalisatie verbeter je de zichtbaarheid van jouw webshop in de organische zoekresultaten. Zo word je organisch gevonden door potentiële klanten.

Webshop pakket

Wanneer je begint met het maken van je webshop moet je een keuze maken uit een webshop pakket. Er zijn een aantal aanbieders die gratis webshop pakketten aanbieden. Deze pakketten zijn samengesteld zodat iedereen ongeacht kennis van programmeren een site kan maken. Het maken van een webshop is dus meestal gratis. Wel is het meestal zo dat wanneer je voor een gratis pakket gaat, je niet altijd een eigen domeinnaam krijgt of dat er reclame te zien is in je webwinkel. In beide gevallen kom je niet erg professioneel over. Om professioneel over te komen dien je te betalen. Vanaf 5 euro per maand heb je al een eigen domeinnaam en is je webshop reclamevrij.

Design

Nu je een webshoppakket hebt gekozen is het de tijd om een design te maken. Hiervoor heb je de keuze uit verschillende templates. Een template is een vast sjabloon voor de opmaak van een website, e-mailnieuwsbrief of andere communicatie. Hierbij heb je de mogelijkheid om vaste onderdelen zoals een header, logo, navigatie en de footer aan te passen. Houd je design zo simpel mogelijk. Bezoekers houden van bekende designs en volgordes. Houd je webshop zo overzichtelijk mogelijk en zorg niet voor teveel keuzes. Maak gebruik van beelden en video’s. Mensen zijn erg visueel ingesteld.

Navigatie

Via de navigatie weet de webshop bezoeker de weg te vinden op de website. Hoe beter dit is ingericht hoe sneller de bezoeker overgaat tot een aankoop. Hou de navigatie simpel en kort. Kijk hierbij goed naar succesvolle webshops. Bezoekers houden van herkenning. 

Betaalde marketing

De snelste en effectiefste manier om bij je potentiële klanten onder de aandacht te komen is door Google Adwords. Google Ads is het advertentieprogramma van Google. Dit is een online programma waarbij je advertentieteksten instelt en biedt op woorden waar gebruikers van Google op zoeken. Wanneer je genoeg biedt op bepaalde zoekwoorden beland je dus op de eerste plaats in de zoekresultaten. Dat bieden lijkt veel gedoe, maar is een volledig geautomatiseerd proces wat in een fractie van een seconde gebeurt

Een goede webshop is natuurlijk afhankelijk van een goed product en/of dienst. Wanneer je de plaats, promotie, prijs en product goed hebt ingericht, is het een kwestie van geduld hebben en wachten op je eerste verkoop. Wij wensen je alvast veel succes met je webshop.