Inrichting

Tips om stinkende handdoeken achterwege te laten

Stinkende handdoeken
Handdoeken zijn er in allerlei soorten en maten, denk aan het washandje, de gastendoek, de keukenhanddoek, de badhanddoek, de saunahanddoek en natuurlijk gepersonaliseerde handdoeken. Zo zijn er bedrijven die handdoeken borduren met bijvoorbeeld jouw naam erop. Helaas komt het weleens voor bij al deze handdoeken dat ze niet zo fris ruiken, terwijl deze net uit de was komen. In dit blog gaan we dieper in op de oorzaken van en oplossingen tegen stinkende handdoeken.

Een stinkende wasmand
Wanneer handdoeken nat of vochtig in de wasmand gegooid worden, gaan deze stinken. Er ontstaat vaak een muffe lucht. Laat handdoeken altijd eerst opdrogen voor je deze in de wasmand gooit. De wasmand zelf gaat vaak ook stinken als er herhaaldelijk natte of vochtige handdoeken in liggen. 

Tips om handdoeken te drogen zonder droger
Een aantal tips om handdoeken effectief te drogen zonder droger:

  • Lucht drogen: Laat jouw handdoeken buiten drogen bij goed weer.
  • Binnen ophangen: Bij slecht weer is het een optie om de handdoeken aan een droogrek te hangen. Het is van belang om dit te doen in een ruimte die goed geventileerd wordt.
  • Uitwringen: Wring handdoeken eerst zoveel mogelijk uit voordat je deze ophangt.

Gebruik het juiste wasmiddel en niet te veel wasverzachter
Handdoeken nemen meer bacteriën en vuil op dan kleding tijdens het wassen. Gooi daarom niet te veel handdoeken tegelijk in de wasmachine en gebruik een krachtig wasmiddel bij het wassen van handdoeken. Een wasmiddel dat enzymen bevat, breekt oliën en vuil af. Dat is precies wat je wil.
Maak je gebruik van wasverzachter? Gebruik dan niet te veel. Vuil in handdoeken wordt namelijk ook vastgehouden door wasverzachter. Te veel wasmiddel en wasverzachter leidt tot plakkerige lagen en dat leidt weer tot stinkende handdoeken. Als je merkt dat dit het geval is, zou je eventueel de wasverzachter kunnen vervangen door een kopje azijn.

Een vieze wasmachine
Het is van belang om je wasmachine goed te onderhouden. Een wasmachine kan namelijk achtergebleven viezigheid bevatten. Reinig daarom je wasmachine elke maand een keer en was je spullen altijd op de juiste temperatuur. Zo voorkom je achterblijvend vocht. 

Je wasmachine reinigen doe je zo:
Giet een flinke hoeveelheid natuurazijn in je lege wasmachine. Draai een kookwas op 90 graden. De azijn werkt als ontkalker en verwijdert ook de stank in jouw wasmachine. Soda wordt ook gebruikt bij het reinigen van wasmachines. Gebruik van soda niet meer dan een half kopje als je daarmee je wasmachine reinigt. Ook hier draai je een kookwas, daarna is vet en vuil opgelost door de soda. De laatste optie is je wasmachine reinigen met vaatwastabletten. Je doet twee tabletten in de wasmiddellade en draait een kookwas. De tabletten werken hetzelfde als azijn en soda, maar hebben een nog sterkere werking.